czwartek, 8 listopada 2012

Ciasto marchewkowe

Krótko mówiąc- genialne. I wbrew pozorom wcale nie smakuje jak marchewka ;) Delikatne i puszyste, przyjemnie słodkie, idealnie komponuje się z kremem. Nigdy wcześniej go nie robiłam, ale z racji sezonu w sklepach na tanie marchewki, zaryzykowałam. Ukochany ocenił marchewkowca na podium wśród najlepszych ciast jakie jadł, a siostra zażyczyła sobie takie na urodziny :D Za pierwszym razem wyszedł trochę płaski i posmarowałam kremem tylko na wierzchu. Za drugim razem ulepszyłam: zwiększyłam ilość ciasta, przełożyłam kremem i posmarowałam jeszcze na wierzchu oraz polałam polewą czekoladową -polecam wersję drugą :)
Oto i cudo, które wygląda niepozornie, ale uwierzcie, smakuje rewelacyjnie:


Składniki(na małą kwadratową blachę):
- 3 jajka;
- 300 g cukru;
- 200 ml oleju;
- 2 szklanki startej marchewki;
- 100 g ananasa z puszki (plastry lub kostka-obojętne);
- 300 g mąki pszennej;
- 2 łyżeczki cynamonu;
- łyżeczka soli;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (ja dodałam jeszcze 2 łyżeczki amoniaku, by było bardziej puszyste).

Krem:
- 2 serki Ricotta;
- 150 g margaryny;
- 2-3 łyżki cukru pudru.

Marchewkę zetrzeć na małych oczkach (na wiórki), ananasa pokroić na bardzo drobne kawałki. Białka ubić mikserem na sztywną masę. Dodać żółtka i cukier i miksować jeszcze chwilę. Powoli wlać całą porcję oleju i nadal miksować. Dodać marchewkę i ananasa i wymieszać łyżką. Dodać mąkę i pozostałe składniki i wymieszać dokładnie.
Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150-170 stopni na 45-60 minut.
Margarynę ubić mikserem. Dodać serki i cukier puder i dalej miksować przez około 3 minuty- do uzyskania gładkiej masy.
Po ostygnięciu ciasta można je przekroić, przełożyć kremem i polać czekoladą z tego przepisu.

I to na tyle- szybko, łatwo i przepysznie ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz