sobota, 12 maja 2012

Na ochłodę

Pogoda ostatnio dopisała, grillowanie udane, a więc czas na zregenerowanie żołądka :P Chłodnik jest dobry zarówno po imprezie, ale też jako lekki obiad w upalne dni (no i idealny dla dbających o linię). Inspirację zaczerpnęłam z: kwestia smaku .



Chłodnik ogórkowy
Składniki: (na 3 porcje)
- 2 ogórki szklarniowe;
- ok. 1 l jogurtu (ja wzięłam dwa duże naturalne od Danone);
- pęczek rzodkiewek;
- szczypiorek;
- 4 ząbki czosnku (jeśli ktoś nie przepada, może dodać mniej lub wcale);
- 4 jajka;
- sól ziołowa do smaku.

Ogórki umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.(Zostawić kawałek do dekoracji) Posolić odrobinę i wstawić na ok. 10 minut do lodówki. W tym czasie umyć rzodkiewki i pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować, szczypiorek drobno posiekać. Ogórki odsączyć z wody, dodać do nich jogurt, rzodkiewki, szczypiorek i wyciśnięty czosnek. Doprawić do smaku i wstawić do lodówki. Dobrze schłodzony chłodnik udekorować kawałkami ogórka, rzodkiewki i szczypiorkiem. Podawać z ugotowanym
jajkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz