sobota, 19 maja 2012

Bułeczki na niedzielne śniadanie

Pieczywo jest dziś wszechobecne, nawet w Tesco o każdej porze dnia i nocy, ale nic nie przebije domowych bułeczek ^^ i ten ich zapach...mmm :D i według mego degustatora, podobno "niebo w gębie" ;) I o dziwo wcale nie takie trudne w przygotowaniu, jakby mogło się wydawać. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość, bo rosną całą noc, aczkolwiek w pilnych przypadkach starczy im 20 minut w lodówce ;P I proszę się nie przestraszyć- ciasto zwiększa swoją objętość kilkukrotnie (zawsze mnie zaskakuje ten widok nad ranem, gdy z małej kulki urasta ogromna kula ledwo mieszcząca się w misce).



Składniki na 12 sztuk:
- 50 g drożdży świeżych;
- 1 łyżka cukru;
- 1 łyżka mleka;
- 250 ml ciepłej wody;
- 500 g mąki;
- 1 łyżeczka soli;
- 4 łyżki oleju;
- 1 jajko (do posmarowania,ale można też skropić bułeczki wodą);
- mak, sezam, sól, słonecznik lub co kto lubi, do posypania bułek.

Drożdże wymieszać z wodą, mlekiem i cukrem. Odstawić do wyrośnięcia je w ciepłe miejsce na około 15 minut. Mąkę, olej, sól i drożdże wymieszać w misce. Wyrobione ciasto nie powinno się kleić do rąk. W przeciwnym wypadku, dosypać jeszcze odrobinę mąki. Przełożyć do miski wysmarowanej odrobiną oleju, przykryć ściereczką (oczywiście czystą :D ) i wstawić na noc do lodówki.
Rano wygnieść je jeszcze raz, podzielić na 12 części i uformować bułeczki. (Ciasto opada, gdy się je wyrabia, ale spokojnie, wyrośnie na nowo;) )Posmarować je roztrzepanym jajkiem, posypać makiem (sezamem, słonecznikiem, solą etc.) i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec przez 15-20 minut w 220 stopniach.
I co najważniejsze, są mięciutkie nawet na drugi dzień :D.

Mała podpowiedź: w przepisach zazwyczaj podane jest by piec na płaskiej blasze z papierem do pieczenia. Z doświadczenia jednak mogę powiedzieć, że często pieczywo przykleja się do papieru i później nie daje się odlepić. Lepszym wyjściem jest wysmarować blachę odrobiną oliwy i posypać bułką tartą. Nie dość, że pieczywko się nie przykleja, to ma mięciutki spód (a nie twardy, jak przy pieczeniu na papierze). ^^

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz