Tak, póki jeszcze owoce w zasięgu ręki :D Pomysł zaczerpnięty z Dzień Dobry TVN. Tylko tam były maliny,a ja użyłam truskawek. Zarówno siostra jak i P. zadowolenia nie kryli ;P
Składniki:
- ok. 300g truskawek (w zależności od naczynia w którym będziecie piekli, ja miałam małe kwadratowe 21x25,5 cm);
- 40 g mąki;
- 30 g płatków (mogą być musli, kukurydziane, z suszonym jabłkiem);
- 50 g cukru;
- 35 g masła + odrobina do wysmarowania naczynia.
Truskawki umyte i obrane z szypułek pokroić na połówki (jeśli są duże można na 4 plastry). Dno i boki naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i wyłożyć truskawkami. Z mąki, masła, cukru i płatków zagnieść kruszonkę i posypać nią owoce.
Piec przez 25 minut w 190 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz